Total Pageviews

Thursday, February 27, 2014

Berakhir Sudah Kelas Cikgu Yang Hot

Semalam adalah kelas Add Maths terakhir aku dengan satu2 nya student yang aku ada iaitu Aina. Mengimbas kembali setahun lepas aku dapat student melalui HomeTuitionKing.com. Apa yang perlu dilakukan adalah hanyalah mendaftarkan diri sebagai tutor disitu dan melengkapkan maklumat diri. Pendaftaran adalah percuma. Tutor boleh mencari sendiri student atau agen tersebut akan menghubungi tutor jika ada kekosongan. 

Aku suka cermin besar ni  wahahaha
Si Aina adalah anak sulung kepada pasangan doktor dan jururawat yang busy. Aku klasifikasikan sebagai busy sebab depa selalu tak dak kat umah kehkeh. Adapun begitu, beliau mempunyai sifat ingin berjaya dan kerajinan yang tinggi. Kerajinan beliau untuk mengadakan kelas setiap minggu mengalahkan cikgunya yang pemalas dan selalu buat2 busy ini. 

Aku mula mengajar si Aina sejak tahun lepas iaitu masa beliau form 4 dan tahun ini beliau bakal menduduki SPM. Personally aku prefer ajar dari awal macam ni sebab senang nak tengok progress. Kalau dah nak exam baru panggil mengajar tu mungkin aku akan berfikir beberapa kali sebab aku dan student akan terbeban dan stress nak lagi jenis yang malas nak buat homework. 

Dalam pembelajaran, pengajar dan pelajar kena buat kerja. Pengajar kena ajar sampai student faham dan student kena belajar sampai faham dan buat banyak latihan. Kalau pengajar je yang beria ajar tapi student tak buat homework aku rasa usaha aku sia2, memenatkan dan sikit demotivated. Aku pernah ajar student yang malas sampai 1 tahap aku rasa nak berhenti je sebab rasa bersalah kalau anak dia tak dapat good grade. Masa kelas 1.5jam aku boleh monitor anak dia tapi kat umah jadi tanggungjawab parents pastikan anaknya buat homework dll. 

Berbalik pada si Aina ni. Mula2 ajar dulu aku rasa payah jugak. Al maklum dari form 3 nak masuk subjek form 4 tu memang banyak lainnya. Semalam aku tinggalkan beliau dengan menghabiskan chapter 6, berbaki lagi 3 chapter. Ikut perkiraan aku, lagi 1.5bulan boleh habis silibus seterusnya boleh fokus pada menjawab soalan2 past years.

Apapun selamat maju jaya pada Aina. Moga jadi orang yang berguna pada agama, bangsa dan negara 1mesia kita ini. :P


No comments:

Post a Comment