Total Pageviews

Thursday, August 20, 2015

Advantura Pulang Ke Malaya

1 bulan 1 buku. Itu target aku. Tapi target tu bergantung pada ketebalan buku dan masa lapang wah kahkah. Al maklum lepas jadi mak orang "me time" tu sangat limited. Senang cakap macam takde je. "Me time" aku cuma mandi je la kot. Tido tak termasuk "me time" lah sebab tu keperluan asasi manusia. hehe. 

Nak tak nak kena lah juga cari masa. Baca sikit2 lama2 habis lah. Alasan "takde mase" tu memang sampai kiamat la buku tak di baca. Ok lah tak payah membebel sangat. Ini buku ke 2 (rasanya) aku berjaya habiskan lepas jadi mak orang. Buku pertama adalah "Amoi Berhijab". Dua2 nya buku nipis dan banyak gambar ha ha.
Ihsan Google
Buku ni menceritakan tentang sorang pelajar Malaysia yang belajar di Sheffield berhasrat pulang ke Malaysia dengan berbasikal. Mamat tu yang mulanya tak ada pengetahuan langsung pasal basikal berjaya mencapai impian gila dia. 

Dalam buku ni dia cerita pengalaman2 di negara yang dia singgah dan cabaran2 yang dilalui termasuklah basikal rosak, dirompak, kelaparan, kepenatan, cabaran suhu melampau dan satu pengalaman aneh yang berlaku di pergunungan Turki yang menguatkan lagi keyakinan kepada rukun iman iaitu percaya kepada benda ghaib. 

Ihsan google
Ihsan Google
Di pendekkan cerita masa tidoq dalam khemah di pergunungan Turki dia terjaga tepat jam 10 malam. Lepas tu dia berzikir untuk manfaat masa yang ada. Tengah dok berzikir tiba2 "fushh" ada sesuatu bersayap landing tepi khemah. Bunyi derapan kaki "benda" tu macam manusia. Bukan haiwan biasa. "Benda" tu ke hulu ke hilir di luar khemah dan ke ruang memasak membuat tinjauan tanpa menyentuh apa2 barang/makanan. Kalau haiwan dah pasti makanan yang tinggal akan dilahap habis. Mamat ni berdoa bersungguh dengan Tuhan agar diselamatkan dari malapetaka dan sempat bersyahadah. Mana tahu kut nyawanya sampai di situ dibaham "benda" tu. Lepas 1 jam "fushh" benda tu terbang pergi. Alhamdulillah nyawa Allah panjangkan lagi. Itu la pengalaman anehnya. Sebenarnya semua pengalaman yang dia lalui tu menarik cuma yang ini "rare" sikit so aku citer lah he he. 

Buku ni Nora bagi 4 bintang. 1 bintang kurang sebab gambarnya kecik dan sikit sangat bagi aku he he. Kesimpulannya "impian biar setinggi langit. Sekurang2nya kalau jatuh dia jatuh atas pokok". Ni kawan penulis cakap. Bukan aku. Lepas tu kena berani, ada ilmu dan perancangan yang baik. ok lah babai.

No comments:

Post a Comment