Total Pageviews

Saturday, November 12, 2016

Malang Memang Tiada Bau

Malang memang tak berbau kan? Lepas kaki Umar baik siapa sangka kaki maknye pulak ditimpa musibah. Al kisah suatu pagi masa teman Umar mandi kat bathtub, aku duk tolak air yang bertakung ke lubang lantai bilik air. Tak suka air takung2 kat lantai ni. Penutup lantai tandas tu aku bukak kasi air cepat keluar. Tiba2 zasss! Kaki aku tergelincir sikit lalu terkena penutup lantai bilik air yang diperbuat dari besi tadi. Kulit kaki dekat dengan ibu jari koyak. Darah keluar banyak dan luka agak dalam sampai aku nampak ada part putih dalam luka tu. Aku agak tu tulang or tendon. Seram siuttt! Lekas2 aku siram kaki dengan air, ambik kain dan lalukan dengan minyak kasi darah berhenti keluar. Time cemas dan emosi tak stabil ni la si Umar buat perangai tak nak keluar bilik air. Nak duk main air lagi. Adui la.. Kena la tarzan ngan aku huhu.


T_T
Masa ni aku rasa 1st aid box tu banyak membantu. Ada minyak gamat, ubat kuning, bandage, gunting dll. So aku amek bandage dan balut kaki. Ingat nak ambik MC tapi aku batalkan niat sebab dah janji ngan student nak buat Test pagi tu. Malas dah nak re-schedule. So aku datang kerja macam biasa tapi jalan agak hencut-hencut menahan pedih di kaki. Tak cukup luka di kaki, luka di hati pulak ditambah. Masa test ada pulak student bawak "toyol". Sakit pulak hati aku ni ha.. Dah la kaki sakit. Aku ambik paper budak tu pastu suruh dia balik terus. No mercy! 

Tengahari lepas habis test aku pergi lunch dengan kawan lepas tu duk lepak kat ofis dulu. Malas pulak rasa  nak pergi hospital. Tapi takkan nak biar je luka tu ternganga. Bak kata kawan aku kalau tendon koyak nanti jari tu terkulai je hukhuk. So aku gagahkan diri ke Hospital Pakar Annur. Hospital ni je la aku rasa senang nak pergi dan ianya hospital panel GMI. Tunggu punya tunggu pukul 4pm baru masuk emergency room untuk jahit luka. Sebelum jahit doc cuci dulu. Pedih siut. Patut la Umar meraung haritu. Lepas tu cucuk bius tepi luka. Tu pun sakit gak huhu. Lepas kena 4 jahit aku balik tanpa dibekalkan antibiotik. Dr cakap tak payah plak. Pasaipa tah. MC pun tak dapat :'(

Lepas 2 hari aku ke hospital semula. Nurse cek luka dan coat luka dengan spray kalis air. Lepas 2 minggu datang balik untuk buka jahitan. Payah jugak bila dah luka macam ni. Nak solat pun tak boleh duduk dengan sempurna huhu. Ni baru Tuhan tarik sikit nikmat kaki. 

Malang menimpa lagi bilamana tak sampai 2 minggu kawasan luka mula gatal, merah dan bengkak. Bila picit kuat kat situ keluar nanah sikit so aku suspect memang dah infected lah ni. Aduhai.. sedih sungguh hati. Hujung minggu aku pergi hospital semula dan memang dah infected pun kawasan tu. Memandangkan luka dah cantum nurse bukak balik jahitan tu. Pedih jugak masa nk bukak jahit tu. Patut Umar pun nangis. hehee. Sebelum balik aku dapat antibiotik untuk dihabiskan. Dah infected baru nak bagi antibiotik. pui.
Kawasan jahit membengkak, merah dan gatal tanda infection
Lepas beberapa minggu kawasan tu beransur pulih tapi ada parut. Cantik lagi luka Umar. Tak kisahlah asalkan sembuh. Lepas kejadian tu aku terus beli selipar tandas yang tak licin. Penutup lantai tandas pun tak berani nak bukak dah. Fobia! Kemalangan boleh berlaku di mana2 hatta dalam rumah. Maka hati2 dan doalah selalu. Nite!