Total Pageviews

Monday, April 17, 2017

20 Perkara Unik

Setelah masuk 4 bulan bermastautin di negara pasir berdengung ni aku nak share sikitlah kelainan dan keunikan yang ada kat sini. Setiap bangsa/negara ada keunikan/kelainannya yang kita patut raikan.. Rai?lol. Tak ada bangsa yang perfect bagus terbaik 100%. Setiap bangsa mesti ada kelebihan dan kekurangan. Urm tu sebab Tuhan jadikan manusia ni berbangsa-bangsa supaya kita dapat kenal antara satu sama lain ambik yang jernih buang yang keruh. eh.

Benda yang aku share ni berdasarkan pemerhatian di Riyadh(capital of Saudi Arabia). Mungkin daerah2 lain tak sama. 

1. Semua wanita diwajibkan pakai abaya hitam bila keluar rumah termasuk non-muslim. Corak2 sikit boleh la tapi dasarnya kaler hitam. Kecuali kat aiport. Tudung tak kisah kaler apa. Tapi Saudis selalu pakai semua hitam from head to toe. Yang pakai tudung kaler2 selalunya bukan Saudis. 

Pertama kali keluar pergi mall nyaris tak pakai jubah biru 
2. Perempuan Saudi kebanyakannya berniqab. Ya niqab yang nampak mata tu je. Ada jugak yang tutup muka semua termasuk mata dengan kain hitam. Gigih kan? 

3. Lelakinya pulak kebanyakan berjubah putih dengan penutup kepala yg dipanggil kaffiyeh. Ala penutup kepala yang ada corak kaler merah tu lah.. Kalau orang balik Makkah kadang ada bawak balik sebagai cenderamata. Tapi selalu mak2 buat lapik TV je kan? haha. Benda tu sebenar diguna ntuk menahan kepala dari panas mentari dan debu2 dosa. Jubah2 di setiap negara Arab ada bezanya. Contoh jubah kat sini kolarnya macam baju melayu tapi kalau tengok di UAE lain lak design jubahnya. 

4. Perempuan tak dibenarkan memandu kereta. Nak kemana2 naik cab atau male guardian pandukan. Ia adalah satu2nya negara didunia yang tak benarkan perempuan memandu. Hope skill memandu aku tak hilang balik Malaysia nanti.

5. Semua premis akan ditutup bila tiba waktu solat. So kalau kita masih hegeh2 shopping, duduk je la dalam kedai tu sampai dia bukak balik dalam 20minit camtu. Petrol station pun sama.

6. Supermarket akan ditutup lebih awal untuk bagi laluan solat Jumaat. Sini Jumaat cuti so kalau nak beli barang waktu pagi tu pergi awal sikitlah. Kami pernah pergi shopping groceries kat Carrefour, 11.30 am dah kena halau keluar sebab nak tutup lama sikit (zohor 12.30). Perasaan dia macam kau tengah "melabur" tetiba ada orang gegar pintu tandas kuat2 suruh keluar cepat haha. 

7. Bila masuk waktu solat, azan akan dilaungkan termasuk dalam shopping mall. Diorang akan solat jemaah skali pakai microphone so 1 mall boleh mendapat hidayah (berdasarkan 2 mall yang aku pergi). 

8. Diorang solat merata. Aku pernah shopping time malam. Masa premis tutup time solat, ada yang solat depan pintu premis dengan anak2, ada yang solat kat penjuru kedai. Pernah gak aku nampak diorang buat jemaah kecik kat parking lot. 


Solat jemaah dalam Carrefour
9. Dalam surau/musalla tak ada tempat berwuduk. Selalu tempat wuduk dia attached sekali dengan tandas. Kebanyakan tandas mall yang aku pergi semua bersih dan wangi la. 

10. Panggil "Ahmad" atau "Muhammad" kalau nak tegur lelaki yang tak dikenali. Dulu hasben aku pernah panggil Ahmad kat sorang cashier tu. Aku tanya macam mana tahu nama dia Ahmad? Dia cakap panggil macam tu kalau tak kenal orang. Kalau perempuan aku tak pasti la nak panggil apa. Jangan memandai panggil Siti ke apa. Tak pernah dibuat orang haha.

11. Kedai makan ada section untuk single dan family. Contohnya kalau hasben nak bawak wife dan anak2 makan kat luar, kena cek kedai tu ada family section tak. Kalau takde tak boleh la pergi or takeaway je. Single section untuk makan dengan kawan2 atau makan sorang. Setengah kedai tak buat family section.


Family section di sebuah restoran makanan China

Family section di Kudu
12. Kaunter foodcourt kat mall contohnya ada seperation lelaki dan perempuan. Maksudnya perempuan dan lelaki beratur asing2. Sebelah menyebelah. Kadang depa buat partition kadang tak.

13. Tak ada pawagam.

14. Ada banyak shopping mall. 

15. Kebanyakan mall/kedai makan ada "children entertainment". Ala tempat main kanak-kanak. 
Kereta letrik goyang-goyang tu sekali ride dalam SR6 huhu
16. Bangsa yang suka picnic. Diorang akan bawak karpet kecik pastu duk santai kat padang or park sambil makan2.


Park di Jubail byk sampah huhu

17. Petrol murah. Kurang RM1/liter.

18. Highway tak ada tol tapi ada pos kawalan polis. Kalau polis tahan sila berhenti. Gagal berhenti boleh di tembak. 

19. Ada drive through ATM machine.

20. Dulu ada polis agama untuk laksanakan "amar makruf nahi munkar". Kuasanya lebih tinggi dari kuasa polis. Boleh main tangkap orang. Tapi dah setahun kuasanya disekat sebab over-ruled. Ikut wikipedia, kes paling dahsyat bilamana polis agama ni tak bagi school girls keluar sekolah yang sedang terbakar sebab diorang tak pakai abaya dan tudung kepala. Bomba plak lelaki. End up mati 15 orang. 

Personally aku nampak nilai2 Islam tu menebal jugak di kalangan masyarakat sini. Aku harap Tuhan pelihara. Mana yang baik tu kita sokong la. Ye dak?